top of page

Bruggen

Over deze behandeling

Wanneer er in uw gebit één of meerdere tanden en/of kiezen ontbreken die naast elkaar in dezelfde rij staan, dan kan een brug hier een oplossing voor zijn. Een brug bestaat uit minstens 3 elementen waarvan de beide uiteinden bestaan uit kronen. Tussen deze kronen worden 'dummy's' geplaatst (nepkies of -tand) om verdere lege ruimte in uw gebit op te vullen.

Bruggen

Informatie

Wanneer heeft u een brug nodig?

Als u één of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als u het er niet zo mooi uit vindt zien.


Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken.


Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Ook wordt de kleur van de brug bepaald. De tandarts stuurt de informatie op naar de tandtechnieker en daar wordt de brug gemaakt.


Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een tijdelijkebrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.

Veelgestelde vragen

Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?

De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max).


Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte.


Wat is de levensduur van kronen en bruggen?

Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur.


Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling.

Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur.


Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon uw laatste restauratie zijn.


Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?

Ja, zodra u de deur uitwandelt kan u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.

bottom of page