top of page

Kinderkroon

Over deze behandeling

Goede hoogkwalitatieve kindertandheelkunde is de basis voor een levenslang gezond gebit, dat verdient toch iedereen? Wij bij Tandartsenpraktijk De Verbetering staan in voor non-invasieve tandheelkunde. Dit betekent concreet dat we zo min mogelijk het melkgebit willen belasten (vermijden van boren). Daarom maken wij gebruik van kinderkronen.

Kinderkroon

Kinderkroon

Dé behandeling van cariës bij kinderen

Er zijn verschillende mogelijkheden om cariës (tandbederf) bij kinderen te behandelen, wij hebben de mogelijkheid en kennis en kunde in huis om de HALL-techniek uit te voeren. Dit betekent concreet het plaatsen van kinderkronen over de ernstig aangetaste melktand/-kies.


Eén keer en nooit meer

Deze behandeling voorkomt meerdere restauratieve behandelingen aan hetzelfde melkelement. Hierdoor wodrt de belasting voor het kind geminimaliseerd.


Waarom het melkgebit belangrijk is

Het is belangrijk dat uw kind al de best mogelijke zorg krijgt wanneer uw kind een melkgebit heeft. Problemen die aan het melkgebit ontstaan en niet goed worden opgelost kunnen vervelende consequenties hebben voor het uiteindelijke volwassen (blijvende) gebit. Enkele voorbeelden:

- Het vroegtijdig verloren gaan van het melkelementen kan ruimteproblemen en scheefstand in het volwassen gebit veroorzaken.

- Slechte gewoonten zorgen voor een slecht melkgebit. Zoals slecht tandenpoetsen, tandenknarsen en/of verkeerde voedingsgewoonten. Bij het doorzetten van deze slechte gewoonten zal ook het volwassen gebit hieronder lijden.

- Wanneer melkelementen ontstoken raken, kan dit schade toebrengen aan nog niet doorgekomen vaste elementen.

- Melkelementen met gaatjes kunnen de buurelementen aantasten.


De behandeling

Tijdens de eerste afspraak vertellen wij de kinderen dat ze hele sterke prinsessen- of piraten kiezen krijgen. Tussen de te behandelen kiezen worden separatie elastiekjes geplaatst om ruimte te laten ontstaan tussen de te behandelen kies. Deze elastiekjes dienen minimaal 4 uur te blijven zitten.

Met de elastiekjes tussen de kiezen kan er ‘normaal’ worden gegeten en tanden gepoetst.

Bij de volgende afspraak worden de elastiekjes verwijderd en wordt er gekeken welke maat kroon op de te behandelen kies past.

In het kroontje wordt vervolgens 'tandenlijm' geplaatst en als een dopje over de kies geplaatst. Uw kind dient zo hard mogelijk te bijten, zodat de lijm zich goed kan hechten aan de kies. De tandarts kan ook op de kies ‘drukken’.

De behandeling is dan afgerond en kan het kroontje blijven zitten tot de tanden worden gewisseld.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van het plaatsen van een kinderkroon?

Bij een dergelijke behandeling kunt u uitgaan van ongeveer 60 euro per element (inclusief de materiaalkosten).


Hoe lang duurt de behandeling?

Het is niet precies te zeggen hoe lang de behandeling duurt. Dit is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de staat van het gebit, of het kind zich op zijn of haar gemak voelt en de tijd die nodig is om de behandeling goed te laten verlopen.


Hoe kan ik mijn kind het beste voorbereiden op de behandeling?

Het beste wat u als ouder kunt doen is om in makkelijke bewoordingen uit te leggen wat het kind kan verwachten. Zinnen zoals: ‘De tandarts gaat een kies schoonmaken’ of ‘Je krijgt een laklaagje op je tanden’. De rest kunt u aan ons overlaten. Ons team is gespecialiseerd in het kindvriendelijk uitleggen wat ze precies gaan doen of het voor het kind zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

bottom of page