top of page

Kronen

Over deze behandeling

Tanden en kiezen kunnen tegenwoordig in veel gevallen hersteld worden met een vulling. Echter, wanneer het aantal vlakken dat aangetast is te groot is kan de keuze voor een kroon gemaakt worden.
Een kroon is een restauratie van porselein dat over een afgeslepen tand of kies aangebracht wordt. De oorspronkelijke vorm, kleur en functie van de tand of kies wordt weer hersteld.

Kronen

Kroon

Wanneer heeft u een kroon nodig?

Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:


Tandbederf: een tand is zo zwaar beschadigd door bederf dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen.

Cosmetisch: grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uit zien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.

Ongeluk: tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk.

Ontbrekende tand: om diverse redenen kan er een tand ontbreken (hierbij wordt eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon).

Na een wortelkanaalbehandeling: door de wortelkanaalbehandeling is de kies ernstig verzwakt en is de kans op afbreken te groot geworden.


Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Ook wordt vastgelegd hoe u dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.


Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.

Veelgestelde vragen

Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?

De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max).

Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte.


Wat is de levensduur van kronen en bruggen?

Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur.


Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling.

Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur.


Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon uw laatste restauratie zijn.


Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?

Ja, zodra u de deur uitwandelt kan u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.

bottom of page