top of page

Prothese

Over deze behandeling

Bij het ontbreken van meerdere tanden en kiezen kan een prothese (kunstgebit) een uitkomst bieden. Hierbij is er een mogelijkheid tussen een partiële prothese (bij ontbreken van een aantal tanden en/of kiezen) of een volledige prothese (ontbreken van alle tanden en kiezen).

Prothese

Informatie

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.


Partiële prothese: plaat- of frameprothese

Als u een aantal tanden of kiezen mist, zorgt een partiële prothese ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.


De behandeling

Afdruk van uw gebit

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in uw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw huidige gebit. Uw tandarts gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in uw mond om de positie van uw kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe uw tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.


Proefprothese

Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in uw mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij u vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoeft u niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.


Afspraak na plaatsing prothese

Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met u maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese u afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.


Materiaal van de prothese

Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat de prothese mee?

De levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact met ons op te nemen. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis (voering) worden hersteld.


Hoe vaak moet ik op controle komen?

Om de prothese en de slijmvliezen te beoordelen blijft het gewenst om ongeveer twee keer per jaar op controle te komen.


Hoe duur is een prothese?

Eens in de 5 à 7 jaar heeft u recht op een nieuwe prothese via de zorgverzekering. Normaal gesproken vergoedt de zorgverzekeraar 75% vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw eigen bijdrage, dit betaalt u zelf of u moet daarvoor een aanvullende tandartsverzekering hebben. Vanuit uw eventuele aanvullende tandartsverzekering wordt dan een extra deel vergoed, hoeveel dit is, verschilt per verzekeraar en de voorwaarden uit de aanvullende verzekering. Een nieuwe prothese wordt wel ingehouden van het eigen risico wat u heeft.

bottom of page