top of page

Vullingen

Over deze behandeling

Op het moment dat u een gaatje (tandbederf) heeft, of wanneer uw tand of kies is afgebroken, kan de tandarts dit vaak restaureren met een vulling. Een vulling is een relatief eenvoudige behandeling, voorkomt het verder voortschrijden van het tandbederf proces, herstelt de functie van de tand en kies en voorkomt dat er mogelijk in een latere fase pijn ontstaat.

Vullingen

Informatie

Wanneer heeft u een vulling nodig?

Uw tand of kies kan gevuld worden als u een gaatje (tandbederf) heeft of als uw tand of kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als uw tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen uw tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Uw tandarts kan de tandhals dan afdenken met een vulling.


Behandeling

Als het nodig is dan verdooft de tandarts u eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.


Soorten vullingen

In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft een vulling zitten?

Gemiddeld gezien gaan vullingen van composiet 3-10 jaar mee. Deze levensduur wordt sterk beïnvloed door uw eet- en drinkpatroon, mondhygiëne niveau en mogelijk aanwezige knars en of klemgewoontes.


Hoe verzorg ik een kies met een vulling erin?

Een goede mondhygiëne is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van uw vullingen te genieten. Verzorg uw tanden en kiezen met vullingen net zoals uw andere tanden en kiezen.


Kunnen mijn vullingen verkleuren?

Ja, door bijvoorbeeld roken en veel koffie en thee te drinken kan uw vulling verkleuren naar donkerder tinten. Een oppervlakkige verkleuring kan vaak met polijsten opgelost worden, mocht dit niet helpen kan de vulling vervangen worden door een nieuwe.

Ook verkleuren vullingen niet mee bij een bleekbehandelingen. Het kan daarom noodzakelijk blijken om na een bleekbehandeling aanwezige vullingen te vernieuwen.

bottom of page